Kupując pieczywo powinniśmy zwracać uwagę na jego skład, nie zawsze pieczywo ciemne, musi być wysokiej jakości, niektóre piekarnie używają obecnie różnego rodzaju barwników, dlatego też kiedy szukamy dobrej jakości chleba czy też bułek powinniśmy sprawdzić z czego zostały zrobione.
Ogólnie przyjmuje się że im mniej składników w chlebie ty lepiej, oczywiście powinniśmy wybierać pieczywo na zakwasie. Wówczas mamy pewność że jest ono produkowane według tradycyjnych receptur jest smaczniejsze. Warto wybierać chleb żytni, jest to chleb polecany także dla osób odchudzających się, oczywiście pieczywo pszenne również może być zdrowe może być to pieczywo orkiszowe, razowe, graham, z pewnością jest to dobra oferta dla osób, które mają wrażliwy układ pokarmowy. Dobrym pomysłem może być chleb pełnoziarnisty z formy, wypiekany z mąki żytniej pełnoziarnistej, dobry chleb może być uzyskany jedynie z mąki, wody oraz soli, oczywiście piekarz musi zwracać uwagę na tempo wzrostu ciasta.
Dlatego też powinno być przygotowywane, z odpowiedniej wody, o odpowiedniej temperaturze, ciasto po wyrobieniu pozostawione jest do wyrośnięcia, w tym wypadku może być to czas od pół godziny do nawet kilkunastu godzin, w zależności od sposobu wyrobu chleba.
Powinien być przygotowywane w odpowiednim piecu, oczywiście ważna jest temperatura, każda piekarnia posiada swoją własną sprawdzoną recepturę, dzięki której może upiec smaczny i zdrowy chleb. Zasadniczo chleb powinien powstawać z mąki, wody, można także dodać sól dla smaku, wówczas potrzebny będzie zakwas który jest wynikiem fermentacji mąki i wody. W procesie fermentacji powstaje kwas octowy, oraz kwas mlekowy, które nadają charakterystyczny zapach świeżego bochenka chleba. Najczęściej przygotowanie zakwasu zajmuje od 5 do 7 dni, możemy przygotowywać zakwas z mąki żytniej, będziemy potrzebowali mąki typ 2000, do mąki dodajemy taką samą ilość wody, możemy przygotować w domu w słoiku, jest to bardzo dobry pomysł na domowy wyrób chleba. Oczywiście piekarnie mają swoje własne sprawdzone sposoby na przygotowanie zakwasów, Często są to przepisy które stosowane są od pokoleń, dlatego chleb z piekarni jest tak smaczny, ponieważ jest dobrze dopracowany. Właściwie produkcja prawdziwego chleba nie różni się od wyrobów sprzed kilkuset lat, zmieniła się technologia w zakresie pieców.