Dieta przy żółciowym zapaleniu żołądka

Czasami u pewnych osób występuje pewna dolegliwość, która nazywa się żółciowym zapaleniem żołądka, polegającym na mniejszej zdolności trawienia pokarmów przez żołądek. Lecz jaką dietę stosować, aby szybko wrócić do zdrowia i nie pogorszyć swojego stanu? Przede wszystkim, najważniejszą zasadą, gdy choruje się na żółciowe zapalenie żołądka jest jedzenie pokarmów, które są lekkostrawne dla żołądka, a więc unikamy wszelkiego rodzaju produktów ciężkostrawnych, takich jak wędliny, mięsa, tłuste potrawy.

Drugą zasadą, którą należy się kierować jest niejedzenie produktów, które wzmagają wydzielanie się żółciowego zapalenia żołądka. Produktami takimi są w większości przyprawy, takie jak musztarda, kurkuma, pieprz, i innego rodzaju pikantne produkty. Również sól nie jest wskazania podczas żółciowego zapalenia żołądka. Jeżeli zastosujesz się do tych zasad, szanse i czas potrzebny na powrót do zdrowia zwiększają się, dostarczając organizmowi właściwego pokarmu, bogatego w witaminy i składniki wspomagające zdrowie.