Największymi zaletami diod LED w porównaniu z halogenami, świetlówkami i żarówkami jest ich znacznie niższe zużycie energii i dłuższa żywotność.
Te dwa czynniki łącznie pozwalają zaoszczędzić znaczne kwoty na rachunkach za energię elektryczną, ale korzyści na tym się nie kończą. Oświetlenie LED zużywa nawet 90 procent mniej energii niż żarówki i światła halogenowe oraz do 60 procent mniej energii niż energooszczędne żarówki. Pomimo tego ogromnego ograniczenia zużycia energii, diody LED nadal wytwarzają taką samą ilość światła, jak ich odpowiedniki. Światła LED działają znacznie dłużej niż żarówki halogenowe, żarowe i świetlówki kompaktowe. Podczas gdy starszy typ oświetlenia często trwa zaledwie rok, a nawet kilka miesięcy, dioda LED ma średnio 15-letni okres użytkowania, co zapewnia znacznie lepszą relację jakości do ceny i pozwala oszczędzić sporo pieniędzy wydawanych do tej pory na wymianę żarówek. Kolejną wielką zaletą oświetlenia LED jest to, że technologia pozwala producentom dać konsumentom znacznie większy wybór rodzajów oświetlenia. Po pierwsze, możesz uzyskać światła LED w różnych temperaturach barwowych, od ciepłej bieli do zimnej bieli.
Pozwala to wybrać idealną temperaturę barwową dla oświetlanego pomieszczenia.
Po drugie, możesz uzyskać żarówki LED w różnych kształtach i stylach, od żarówek LED o standardowych kształtach, do żarówek LED w stylu vintage oraz rozwiązań takich jak taśma led. Wreszcie, najnowsze innowacje w inteligentnym oświetleniu dają całkowitą kontrolę nad oświetleniem, umożliwiając dostosowanie i zaprogramowanie oświetlenia w dowolny sposób. Podczas gdy tradycyjne żarówki są wykonane ze szkła, diody LED zamknięte w plastiku lub żywicy epoksydowej, są znacznie mocniejsze i raczej nie pękną po upuszczeniu. Nie ma więc niebezpieczeństwa przypadkowego zgniecenia i pokaleczenia rąk. Światła LED przekształcają większość swojej energii w światło, a nie w ciepło. Oznacza to, że zawsze są chłodne w dotyku, w ostrym kontraście z ciepłem wytwarzanym przez tradycyjne żarówki, którymi można się poparzyć.