Wszyscy ludzie jedzą; jednak nie wszyscy ludzie potrafią gotować.
Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy nie, wskazówki, które omówimy, pomogą Ci poczuć się lepiej przygotowanym w kuchni. Nie bój się próbować nowych przepisów, składników lub technik w swojej kuchni. Gotowanie to świetna umiejętność do nauczenia się i może sprawić ci trochę radości. Weź tę radę do serca, a będziesz entuzjastycznie nastawiony do tworzenia czegoś wyjątkowego z większą regularnością.Miło jest szybko zjeść ciasto, gdy przychodzą nieoczekiwani goście. Jeśli nie masz czasu na stworzenie skórki od podstaw, użyj gotowej mieszanki wysokiej jakości. Dodaj kilka łyżek kwaśnej śmietany, aby skórka się złuszczyła, aby nikt nie zauważył, że nie stworzyłeś ciasta od podstaw.Kup wysokiej jakości bochenek chleba, który możesz wykorzystać jako dodatek do różnych posiłków. Chleb świetnie komponuje się z każdym daniem z sosem lub serem, ponieważ można go maczać w różnych dodatkach. Do następnego posiłku dołącz bochenek włoskiego lub francuskiego chleba.Wyeliminuj zgadywanie z redukcją płynów. Kiedy przepis wymaga, abyś gotował, aż płyn zmniejszy się o określoną ilość, zanurz w płynie rączkę drewnianej łyżki, aby zaznaczyć głębokość. To pozostawi linię na drewnianej łyżce. Później możesz ponownie zanurzyć łyżkę, aby zobaczyć, jak bardzo płyn faktycznie się zmniejszył.Aby zaoszczędzić tłuszcz podczas gotowania, używaj musu jabłkowego zamiast masła. Filiżanka musu jabłkowego jest równa filiżance masła.
Zmniejszy to zawartość tłuszczu i kalorii w przepisie na deser.
Sprawi, że Twój przepis będzie wilgotny i pyszny. Większość ludzi nie będzie nawet w stanie odróżnić.Czasami może się wydawać, że dobrym pomysłem jest ułożenie wszystkich składników na patelni, aby zaoszczędzić czas na konieczności gotowania ich wszystkich osobno. Może to jednak tylko wydłużyć proces gotowania, ponieważ większość potraw potrzebuje miejsca na oddychanie na patelni, aby prawidłowo gotować podczas wchłaniania przypraw. Poświęć trochę czasu, aby odpowiednio je ugotować na patelni, a danie będzie lepiej smakować.Nie zapomnij wyczyścić grilla przed jego użyciem, szorując powierzchnię grilla szczotką drucianą, gdy się nagrzewa. W ten sposób usunięta żywność i tłuszcz ulegają spaleniu. Nagromadzona żywność na grillu nie dodaje smaku mięsu, ale sprawia, że świeża żywność znacznie łatwiej przywiera do metalu.Pamiętaj, aby nie używać oleju w wodzie, której używasz do robienia makaronu. Dzięki temu sos nie przykleja się do makaronu tylko po zmieszaniu. Aby nadać wodzie trochę smaku i zapobiec przywieraniu makaronu do garnka, możesz dodać trochę soli.Kiedy zamierzasz zmiażdżyć czosnek na danie, włóż go do zamykanej plastikowej torebki. Następnie rozbij go końcem noża. W ten sposób uchronisz nóż, deskę do krojenia i ręce przed zapachem czosnku, którego trudno się pozbyć.Gotowanie nie musi być straszne. Gotowanie na własną rękę może zaoszczędzić dużo pieniędzy, poprawić odżywianie i zdrowie, a jednocześnie być zabawne. Zastosuj te wskazówki do całego procesu gotowania, od wyboru składników po umieszczanie jedzenia na talerzu. Uznanie za domowe jedzenie; ubij trochę i kop od razu!