Rolnicy mogą obecnie stosować wiele nowoczesnych rozwiązań, które będą chroniły plony.

Możemy wykorzystać bardzo skuteczne środki ochrony roślin, herbicydy selektywne, które usuną chwasty z naszych upraw. Stosowanie nowoczesnych środków ochronnych może znacznie zwiększyć plony, obecnie rolnicy coraz chętniej stosują zaprawy nasienne, które chronią przed szkodnikami, grzybami. W ten sposób możemy ochronić powierzchnię nasiona.

Jak chronić nasiona roślin przed działaniem grzybów?

Zaprawy nasienne dla zbóż i innych roślin uprawnych

Nasiona mogą być narażone na działanie grzybów, w przypadku kiedy nasiono zostanie uszkodzone może rozwijać się wolniej, wówczas rośliny uprawne zostaną przerośnięte przez chwasty. Roślina będzie konkurowała z nimi o wodę, światło słoneczne oraz sole mineralne zawarte w glebie. Dlatego rolnicy poszukują wysokiej jakości ziaren, które będą zdrowe dając wysokie plony, ale także umożliwią wcześniejszy rozwój. Wzrost zależy w dużej mierze od pogody, wilgotności, jeżeli temperatury w okresie wiosennym osiągają powyżej 10 stopni Celsjusza wówczas następuje wzrost wielu roślin.

Zaprawy nasienne działają na powierzchnię nasiona jak również wnikają do środka, dzięki czemu mogą zapewnić im właściwą ochronę. Często głównym zadaniem jest zwalczanie chorób zagrażających wschodzącym roślinom. Mogą być to choroby charakterystyczne dla wielu odmian zbóż, przykładowo pleśń śniegowa, plamistość siatkowa czy śniedź gładka. Często zaprawy nasienne posiadają szerokie spektrum działania, wzmacniają nasiono uodparniają je na działanie grzybów. Możemy wybrać różnego typu zaprawy nasienne w zależności od przeznaczenia. Będą to fungicydy w formie koncentratu płynnego, który możemy wykorzystać w formie oprysku.

Przed stosowaniem zapraw nasiennych należy odpowiednio oczyścić materiał, następnie ziarno należy wysuszyć. Zaprawy, warto stosować przed samym siewem, następnie przechowywać je w suchym miejscu. Wysokiej jakości zaprawy nasienne możemy zakupić na stronie https://innvigo.com/zaprawy-nasienne/, mogą być to zaprawy zbożowe, stosowane na ziarna pszenicy czy też żyta. Możliwe jest także zastosowanie w przypadku grogu, fasoli lub łubinu jak również słonecznika.