Jednym z najbardziej powszechnych materiałów do produkcji ekologicznych opakowań jednorazowych, są rośliny, takie jak bambus, trzcina cukrowa, kukurydza i ziemniaki.
Trzcina cukrowa, a dokładnie jej wytłoczyny, to oparty na roślinach odnawialny materiał zwany bagassa. Do produkcji jednorazowych opakowań i produktów przyjaznych dla środowiska używa się również włókien celulozy z roślin.
Jednorazowe i ekologiczne opakowania obiadowe
Bagassę wytwarza się go z odpadów roślin trzciny cukrowej, jest to pozostałość po ekstrakcji cukru, więc wykorzystuje się całą roślinę. Ten włóknisty, papkowaty materiał jest używany do tworzenia trwałych pojemników do potraw na wynos, jak opakowania obiadowe, które są nie tylko trwałe, ale również atrakcyjne dla świadomych ekologicznie konsumentów, a ich produkcja wymaga znacznie mniej energii i zasobów niż wytwarzanie produktów jednorazowych z tworzyw sztucznych.
Materiały ekologiczne pochodzenia roślinnego można kompostować i są całkowicie biodegradowalne.
Takie opakowania obiadowe nadają się do zastosowań na gorąco i na zimno, są wystarczająco wytrzymałe, aby poradzić sobie z tłustymi lub gorącymi potrawami, można je bezpiecznie stosować w kuchenkach mikrofalowych lub przechowywać dania w lodówce.
Niebielona powierzchnia nie zawiera toksycznych barwników, co zwiększa bezpieczeństwo podczas kontaktu z żywnością. Chociaż tego typu opakowania jednorazowe są nieco droższe niż inne pojemniki ze styropianu czy plastiku, to są równie odporne, dodatkowo nie zaśmiecają środowiska, ponieważ szybko ulegają rozkładowi, zazwyczaj w kilka tygodni przy odpowiednich warunkach.
Wybierając opakowania obiadowe ważne jest, aby były one bezpieczne do kontaktu z żywnością i miały odpowiednią trwałość. Na szczęście obecnie mamy kilka przyjaznych dla środowiska i zrównoważonych alternatyw dla plastiku w różnych przedziałach cenowych, które mogą pomóc zmniejszyć ślad węglowy twojej firmy i przyciągnąć szerszą bazę klientów.