Moringa staje się coraz bardziej popularna i dostępna na całym świecie, gdy ludzie odkrywają jej liczne korzyści zdrowotne. Liście Moringa oleifera to prawie 25% białka, co jest niezwykle wysokim wynikiem dla rośliny.
Moringa w proszku zawiera 9 niezbędnych aminokwasów, dzięki czemu jest kompletnym źródłem białka, wspierającym wzrost i utrzymanie masy mięśniowej. Wysoka zawartość białka sprawia, że jest to szczególnie korzystny suplement diety dla wegan i wegetarian, którzy mogą mieć trudności z uzyskaniem wystarczającej podaży białka z pożywienia. Liście drzewa moringa są silnym, naturalnym adaptogenem. Adaptogeny to zioła lub rośliny, które chronią organizm przed toksycznym działaniem stresu. Stosowane od wieków w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej pomagają zmniejszyć stres oraz poprawić uwagę i wytrzymałość w obliczu zmęczenia. Badania wskazują, że adaptogeny nie tylko pomagają organizmowi radzić sobie ze stresem, ale mogą poprawić ogólny stan zdrowia i wydajność. Posiadanie zdrowych oczu jest czymś, co często można uznać za coś oczywistego, ale wymaga odpowiedniego odżywiania w celu utrzymania normalnego funkcjonowania. Moringa jest dobrym źródłem witaminy A, która przyczynia się do prawidłowego widzenia.
Ostatnie badania naukowe, zwykle stosowane do tradycyjnych leków, potwierdziły, że moringa jest w rzeczywistości skutecznym sposobem leczenia cukrzycy i udowodniono, że obniża poziom glukozy we krwi. Kolejną zaletą jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy i ich zdolność do ochrony tkanki mózgowej przed uszkodzeniami. Wyciąg z liści moringi może być cenny w leczeniu zaburzeń związanych z pamięcią, takich jak choroba Alzheimera i demencja. Utrzymanie mocnych i zdrowych kości jest ważnym składnikiem ogólnego stanu zdrowia. Suplementy zawierające liście moringa są bogatym źródłem witaminy K, białka i wapnia, z których wszystkie wspierają budowę kości. Moringa może mieć lekkie działanie przeczyszczające, gdy jest spożywana w dużych ilościach lub może powodować rozstrój żołądka, dlatego sugeruje się rozpoczęcie kuracji od małej dawki, połowy do jednej łyżeczki dziennie.